2011. november 18., péntek

3 nélkülözhetetlen művelet, hogy formába lendülj!

Az egészséges életmód alapjait sosem késő elsajátítani, ha Neked is vannak hiányosságaid, cikkünk Neked szól!
Étkezés
Rendszeresen, egyazon időpontokban naponta legalább háromszori étkezés javasolt. A reggeli elengedhetetlen az energikus kezdéshez. A napi menüd mindenképp tartalmazzon friss, nyers gyümölcsöt, zöldséget, tejtermékeket, sovány fehérjét, halat, teljes kiőrlésű gabonát, napraforgó-, kukorica-, olíva-, mogyoró-, repceolajat, magvakat és dióféléket. Vaj helyett inkább nem hidrogénezett biomargarint használj! Lényeg, hogy heti elosztásban kiegyensúlyozott diétát állíts össze, amely természetesen tartalmazhat egészséges mennyiségű szénhidrátot is!

Folyadékfogyasztás

Bár a vízcsapból is az folyik, hogy naponta legalább 2-3 liter folyadék fogyasztása szükséges szervezetünk vízháztartásának egyensúlyban tartásához, mégis sokan félreértelmezik, figyelmen kívül hagyják ezt a tényt. A többség azt gondolja, hogy a napi 2-3 tejeskávé, egy tányér leves, egy csésze tea, illetve az esti pohár bor el is oltja szervezetük szomját, teljesítve a normát. Pedig a kávé, a fekete- és a zöld tea, valamint az alkohol vízhajtó hatásúak, vagyis fokozzák a folyadékveszteséget, hozzájárulnak a kiszáradáshoz. A szükséges napi folyadékbevitel 2-3 liter lehetőleg szénsavmentes ásványvizet jelent, melyet ízesíthetünk gyümölcsteával, valódi gyümölcslevekkel!

Aktivitás

Válassz időbeosztásodnak megfelelő, testre szabott mozgásformát! Az általánosan erősítő  gyalogláshoz, lépcsőzéshez nem kell más, csak egy kényelmes cipő és elhatározás! Sokat tartózkodj a szabad levegőn, kirándulj, kerékpározz vagy hódolj kedvenc sportodnak! Otthonodban végezhetsz kímélő-erősítő vagy jógagyakorlatokat! Az ugrókötelezés nagyon hatékony kardiógyakorlat, fokozza a vérellátást, az anyagcserét és a zsírégetést, megőrzi a rugalmasságot, lazaságot. Napi vagy heti háromszori 15-30 perces intenzív mozgással már látványos és érezhető eredményt érhetsz el! Levezetésképpen a nyújtás elengedhetetlen az izomfájdalmak és húzódások elkerüléséhez; a lazító mozdulatok nagyon jól oldják a görcsöket; a relaxálással pedig nem csak testedet, de agyadat és idegeidet is pihentetheted!

Szerző: Godit
Forrás: Elixír

 

Nincsenek megjegyzések: