2013. május 25., szombat

Idény gyümölcsök

Eper
Tudnivalók innen-onnan.......


A földieper az étkezésben nagyon sokrétűen használható. Mivel isteni íze van, ezért bármit csinálhatunk belőle, persze legjobb, ha frissen, nyersen fogyasztjuk!

Amikor először ránk nevet márciusban a primőrök között a vidám piros színével, érezzük: itt a tavasz. Igazi aromájával pedig a napsütötte nyárelőn ajándékoz meg a legcsábítóbb gyümölcsök egyike, az eper.

Miért jó? Tisztító, az emésztést és a veseműködést serkentő, immunerősítő hatást tulajdonítanak az epernek. Gazdag az ásványi anyag- (kalcium-, kálium-, vas-) és gyümölcssav-tartalma: 28 mg kalciumot, 145 mg káliumot, 18 mg magnéziumot rejt 100 grammja. Vastartalma miatt ajánlható vérszegénység, köszvény és tuberkulózis ellen. A vitaminok közül az A provitaminját, B1 és B2, valamint 40 mg C-vitamint találhatunk benne. Önállóan fogyasztva vagy valamilyen tejtermékkel készült epres csemegeként nagyon jól beillik az egészségfenntartó táplálkozásba, de alacsony energiatartalma (35 kcal 100 grammban) miatt testsúlycsökkentő étrendbe is.

A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, amelyek antioxidáns hatásúak, vagyis a felesleges szabad gyökök lekötésével megakadályozzák azok sejtkárosító hatását.

Bármihez is használjuk fel, csak gondos mosás, tisztítás után tegyük, mert a gyümölcs földdel is érintkezik. Amíg csak mód van rá, legjobb nyersen fogyasztani, tejszínhabbal, gyümölcstorták koronájaként, vagy pudinggal leöntve. Jól fagyasztható, különösen, ha óvatosan, különálló szemeket fagyasztunk le, így mélyhűtötten is alkalmas lesz díszítésre.
Pezsgővel kínálva csábító, erotikus hangulatot teremtő csemegének tartják. Bólé alapanyaga is lehet, ebben az esetben badacsonyi fehér rizling, konyak, egri bikavér és természetesen pezsgő is illik hozzá.
Jól konzerválható is: szörp, dzsem, lekvár, befőtt egyaránt készülhet belőle.
Leveléből ízletes tea készülhet.

Kezd a napot egy finom epres shake-kel! 
Eperkúra az egészségünkért
„A földieper az első tavaszi gyümölcsök egyike. Aki eperkúrába kezd, annak tudnia kell, hogy a sóoldó hatása eléggé intenzív, ezért előfordulhat, hogy fogyasztása során kiütések jelentkezhetnek a bőrön. Ha a tisztító folyamatok elérték hatásukat, és a szervezetünkből kiürültek a méreganyagok, a kiütések maguktól elmúlnak" - mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.

Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetedre? Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló?

Lássuk, mi mindenért jó még, ha epret fogyasztunk! 
Megszabadít az elhalt hámsejtektől, napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle.
- szépít,
- méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,
- kiváló az emésztési panaszok kezelésére,
- vesebántalmak esetén,
- a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására,
- tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén,
- a pattanásos bőr kezelésére,
- csökkenti a szívbetegségek,
- a kötőszöveti gyulladások,
- az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is

A koranyár slágere; a földieper. A földieper finom és egészséges, ráadásul még fogyaszt is! Kiváló vértisztító, baktériumölő, ráadásul bőrünkre is jótékony hatással van!

Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.

A Harvard Egyetem kutatói szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkentheti az eper. Legújabb kutatásuk szerint ugyanis azok, akik sok epret fogyasztanak, védik ereiket a gyulladástól, így megelőzik az érelváltozások miatt kialakuló súlyosabb szövődményeket. Ugyanis az eper számos kulcsfontosságú tápanyagot és ún. fito- (azaz növényekben található) tápanyagot tartalmaz, melyek szerepet játszhatnak szívünk egészségének fenntartásában. Más közleményekben már azt is bizonyították, hogy az eper magas tápanyag- és antioxidáns tartalma nemcsak a szívbetegségek, hanem bizonyos daganattípusok ellen is véd.

Megtalálható benne a szalicilsav, ami az aszpirin egyik hatóanya. Javasolt epe- és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére. Magas C-vitamin tartalma egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét fedezi. Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Sok bogyós gyümölcshöz hasonlóan a földiepernek is vértisztító és baktériumölő hatása van. Jó gyógyszer továbbá a cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre, vesékre.

A csillogó fogakért
A földieper nemcsak egészségünkre, de bőrünkre is jótékony hatással van. Régóta a kozmetikumok kedvelt összetevője, kellemes illatának és összetevőinek köszönhetően. Az ókori Rómában például szépségmaszkot készítettek belőle. Hűsítő, gyulladást csökkentő hatásának köszönhetőn kitűnő a napégetett bőr számára. Ugyanakkor kedvező hatással van a bőrzúzódásokra.
Nagyon jól alkalmazható fogfehérítés esetén, hiszen fényesek és fehérek lesznek a fogak tőle. Mindössze pépesített földieperrel kell átdörzsöli a fogakat, hetente egyszer.

Ennek a tökéletes gyümölcsnek is van hátulütője. Sajnos Magyarországon a leggyakoribb allergiát kiváltó gyümölcsök közé tartozik. Mint a legtöbb apró magvas gyümölcs, az eper is, csalánkiütést idézhet elő, az arra érzékeny embereknél. Szervezetükben hisztamint szabadít fel, így allergiás reakciót vált ki. Ha allergiásak vagyunk rá, akkor az egyetlen módszer, ha nem fogyasztjuk a gyümölcsöt vagy kibírjuk a vele járó kellemetlenséget



Kezd a napot egy finom epres shake-kel! 
Itt, a linken, egy finom eper shake tipp.

Kérem keressen meg: 
az Ön Független Herbalife Tanácsadója: Bodorné Judit 
juditbodorne@gmail.com vagy +36-70-201-3318

Nincsenek megjegyzések: