Az őszi, téli időszakban kimerül a szervezetünk, fáradékonyabbak vagyunk és fogékonyabbak a fertőzésekre, betegségekre is.
Pedig tudatos táplálkozással sokat tehetünk ez ellen – hívja fel a figyelmet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense. A magyar felnőtt lakosság többsége szenved szelén és D-vitamin hiányban, ezen is lehet tudatos étrenddel segíteni.
Érdekesség, hogy a kukoricában,
szójában, búzában található egyik fehérjealkotóból (glutamin) olyan anyag
képződik, mely antioxidáns szerepet tölt be, így hozzájárul az immunrendszer jó
működéséhez. Dr. Bálint Márta elmagyarázta, hogy mi ennek a jelentősége. A
szervezet a betolakodó vírusok, baktériumok ellen többek között a szabadgyökök
képzésével védekezik. Gondot jelent azonban, ha a zsíros táplálkozás vagy a
stresszes életmód miatt ezek mennyisége túlzott mértékben megnő. Ilyenkor
hasznosak a táplálékkal elfogyasztott olyan anyagok, melyek antioxidánsként
vagy gyökfogóként viselkednek, vagy szükségesek az antioxidánsok felépítéséhez.
Ilyen lehet például a mikroelemek közül a cink (marhahúsban, hüvelyesekben)
vagy a szelén (talajból jut növényekbe, állatokba).
Az immunerősítő étrend fontos
részét képezi, hogy figyelmet fordítunk a szervezet folyadékellátására is. Dr.
Bálint Márta elmondta, hogy ezzel védjük például a szem, az orr, a
szájnyálkahártyát a kiszáradástól, és így nehezítjük a kórokozók szervezetbe
jutását. A téli időszakban a szokásos napi felnőtt adag nem másfél liter, hanem
2-2 és fél liter folyadék a fűtés, vagy a kinti hideg levegő erős szárító
hatása miatt. A szakember szerint lehetőleg szerint vizet, ásványvizet, teát
(zöld és fekete tea, bodza, csipke, hibiszkusz, kamilla, hársfa) igyunk.
Forrás: semmelweisfigyelo.hu
Ajánlott termékek:



Herbalife Tea,
2 kellemes ízben: natúr és őszibarack
Formula 1 Shake,
4 fincsi ízben:
Vanília, Csokoládé, Eper, Krém S Keksz
"Az eredmény egyénenként változó lehet."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése