2012. november 19., hétfő

Laktóz intolerancia

Mit tehet Ön tejcukor túlérzékenység (laktóz intolerancia) esetén.

A laktózt (tejcukrot) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, az laktózintoleranciát okoz, azaz a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot.

A tejcukor (laktóz) kémiailag a cukrok családjába tartozó vegyület, mely a tejben és a tejtermékekben található. Tejcukor túlérzékenység fordul elő olyan embereknél, akik emésztési problémáktól szenvednek, ha tejet vagy tejtermékeket fogyasztanak. Ez a jelenség gyakrabban fordul elő az ázsiai népességnél.

 

A laktáz enzim hiánya, mely a tejcukor lebontásához szükséges. Ha emésztetlen, tehát eredeti formájában lévő laktóz kerül a vastagbélbe, akkor ezt az ott élő baktériumok lebontják, és nagymennyiségű gázt és savakat termelnek, melyek a tünetek okozói.

 

A tejcukor túlérzékenység (laktóz intolerancia) tünetei

Has tájéki rossz közérzet (hullámokban keletkező és múló) fájdalom.
Has tájéki feszültség/puffadtság/szelek (a belekben termelődő nagymennyiségű gáz miatt).
Ritkán hasmenés.

 

Mit tehet Ön tejcukor túlérzékenység (laktóz intolerancia) esetén

Attól függően, hogy túlérzékenysége milyen mértékű, vagy teljesen kerülje a tejtermékek fogyasztását, vagy csak kis mennyiségben fogyassza őket!
Növelje laktóztűrő képességét úgy, hogy kismennyiségű tejtermék fogyasztásával indulva fokozatosan emeli az elfogyasztott adagot hónapokon, éveken keresztül!
Fogyassza a tejtermékeket az étkezések végén, mert ez csökkenteni szokta a tünetek súlyosságát!
A tejcukor-érzékenység kezelési módja a tejtermékek fogyasztásának kerülése. Ekkor a betegeknek más módon kell gondoskodniuk a szervezet számára elengedhetetlen kalcium, riboflavin (B2-vitamin), niacin, folsav, B1-vitamin, fehérje, A-, D-, B12-vitamin, kálium, magnézium, valamint cink beviteléről.
A laktózmentes tejek ma már gond nélkül hozzáférhetők. A joghurtokat és sajtokat, továbbá a szója-alapú tejtermékeket a laktóz intolerancia enyhébb formájában szenvedők jól tolerálják.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések: