A civilizált életmód bizonyos értelemben az öregedési folyamatokat támogatja, nem pedig a fiatalság lehető leghosszabb ideig történő megőrzését. A rohanó életmód, a stressz, a kevés alvás és mozgás, a környezetszennyezés, az elmagányosodás, a szeretethiány és a káros szenvedélyek mellett a modern táplálkozás is szervezetünk károsodását és öregedését gyorsítja.
Az öregedés elleni küzdelem a legváltozatosabb formákban nyilvánul meg. Sokan a bársonyos, hibátlan bőrt ígérő krémektől, kozmetikai kezelésektől vagy plasztikai sebészeti beavatkozásoktól várják a csodát, és nem is gondolnak arra, hogy mindezek nem versenyezhetnek szervezetünk belső megfiatalításával. Ha szeretnénk eltüntetni a ráncokat, megújítani a szervezetünket és elkerülni a korral járó betegségeket, érdemes odafigyelnünk arra, mi kerül a tányérunkra és a poharunkba. A vitamindús, rostokban és antioxidánsokban gazdag étrenddel sokkal többet tehetünk az öregedés ellen, mint bármilyen fiatalító eljárással, kozmetikummal.
Feketelista
A lista élére kívánkozik valamennyi feldolgozott, finomított, mesterséges ízfokozót, színezőanyagot, tartósítószert tartalmazó étel. Érdemes kerülni a hidrogénezett növényi olajokat is, mivel ezek bizonyítottan öregítenek.
· Fehér cukor
A cukrok elfogyasztása után gyorsan
megemelkedik, majd leesik a vércukorszint. Ez az ingadozás árt a szervezetnek.
A szakemberek szerint a magas cukortartalmú ételek gyorsítják az öregedés
folyamatát, csökkentik az immunrendszer aktivitását, s fokozzák a rák és más
betegségek kialakulásának kockázatát. A fehér cukor hatására összetöredeznek a
bőr rugalmasságát adó kollagénrostok, így a bőr veszít a feszességéből, és
érzékenyen reagál a napsugarakra.
· Hőkezelt ételek
A hőkezelés roncsolja a
tápanyagokat, hatására a fehérjemolekulák összetapadnak, és emészthetetlenné
válnak, tehát mérgezik a szervezetet, akár allergiát, ízületi gyulladást,
lyukasbél-szindrómát és autoimmun rendellenességeket okozva. Romolhat a vese
szűrőképessége, kórosan megnagyobbodhat a hasnyálmirigy, károsodhat a máj, a
szív, a pajzsmirigy, sőt valamennyi belső szervünk. Kutatások igazolják azt is,
hogy ezek az ételek degeneratív elváltozásokat okozhatnak. A főzés is vizet von
el az ételből, és átalakítja szerkezetét. A dehidratálás oxidálja az ételben
lévő tápanyagokat, a vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, koenzimek,
antioxidánsok, fitotápanyagok és rostok a hevítés során sérülnek vagy elhalnak.
· Szénsavas üdítők
A szénsavas üdítők hozzájárulnak a
szervezet elsavasodásához, ami számos káros folyamat melegágya. Emellett
foszfátban gazdagok, így fokozzák a ráncképződést, elősegítik a bőrsorvadást,
az érelmeszesedést, és utat nyitnak sokféle belső szervi betegségnek.
· Alkohol
Az alkoholtartalmú italok gyakori
vagy túlzott fogyasztása nemcsak szervezetünket károsítja azáltal, hogy
savasít, és mérgezi a szervezetet, hanem árt a bőrnek is: vízhajtó hatása miatt
például erősen szárítja.
· Kávé
A kávé a legerősebb ráncosító
hatású ital, ugyanis már napi egy-két csésze is savasít, és elvonja a vizet a
szervezetből, így a bőrtől is. Öregítő hatása fokozódik, ha a kávézáshoz
dohányzás vagy kialvatlanság is társul.
· Energiaitalok
Az első energiaital 1991-ben jelent
meg Magyarországon. Némelyikük hétszer annyi koffeint tartalmaz, mint egy
csésze erős kávé. Nemcsak az immunrendszert gyengítik, hanem vízhajtó
hatásuknak „köszönhetően” valósággal kimossák szervezetünkből az antioxidáns
hatású vitaminokat és egyéb hasznos tápanyagokat.
Forrás: http://www.elixironline.hu/recept/6_elelmiszer_ami_alattomosan_oregit
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése