2012. január 13., péntek

Az egészséges életmód és a sikeres fogyókúra rejtelmei

Egyre nagyobb és súlyosbodó problémát jelent a túlsúly és az elhízás.
Hazánkban a 15-75 évesek közel 60%-a elhízott vagy túlsúlyos, sajnos a nők esetében pedig még nagyobb az arány. A legkisebb korosztály esetében, a magyar óvodások 42%-a elhízott, az általános iskolások 18-20%-a túlsúlyos, 6-7%-a elhízott, míg a középiskolások 8-16%-a túlsúlyos, 3-4%-a elhízott. A 14 év alattiak közül minden 2. gyerek túlsúlyos, minden 5. pedig elhízott, a 18 év alatti gyerekek sokasága visel 10-20, sőt 30 kg-nyi súlytöbbletet. Többségüknek már most magas a vérnyomása és sokan cukorbetegek is. Ezért elsősorban a helytelen táplálkozás és a kevés mozgás a felelős.

Az elhízás és túlsúly leggyakoribb egészségügyi következményei a magas koleszterinszint, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegségek, agyvérzés, emésztési problémák, ízületi betegségek, asztma, epekő és bizonyos rákbetegségek.

Köztudott és számos orvosi kutatás bizonyítja, hogy a bőséges, napi 4-500 grammnyi zöldség-gyümölcs fogyasztás csökkenti mindezen betegségek kialakulásának kockázatát. A betegségek 30-40%-a megelőzhető lenne, ha naponta 150 grammal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanánk, mivel az említett betegségek kialakulásának kockázata közel 20-30%-kal csökkenne.

Túlságosan kevés friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk
A 80-as évekhez képest évente 20 kilóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt majszolunk el, és ezzel a naponta 400 grammos - az egészségmegőrzés szempontjából ajánlott - minimális érték alá esett fogyasztásunk. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, hiszen bizonyított tény, hogy a daganatos betegségek 30-40%-a megelőzhető a bőséges zöldség-gyümölcsfogyasztással, a szervezet fizikai kondíciójának javításával és az ideális testsúly fenntartásával. Emellett a gyakori zöldség-gyümölcsfogyasztás a szív- és érrendszeri betegség kialakulását is gátolja. 

Az egészség megőrzése szempontjából javasolt napi zöldség-gyümölcsfogyasztás minimálisan 400g, de a valóban hatásos mennyiség 600-800g.

Nincsenek megjegyzések: