A súlykontroll program hatása abban rejlik, hogy ezáltal nem kell lemondanunk az ízletes, tápláló, jóleső érzéssel elfogyasztott ételekről.
A népszerű fogyókúrás könyvek legtöbbször ínycsiklandó ételek ellenállhatatlan fényképeivel próbálják olvasóikat meggyőzni arról, hogyan lakhatnak jól alacsony kalóriatartalmú ételekkel. Első pillantásra mindez valóban logikusnak tűnik: miért csipegetnénk nehéz ételekből gyűszűnyi adagokat, ha jóllakhatunk alacsony kalóriatartalmú ételekkel is? A hiba csak ott van, hogy ez az elgondolás a kalóriák mindenek feletti fontosságát hangsúlyozza, minden egyéb másodlagos. A legújabb kutatások szerint azonban figyelnünk kell a tápértékre, az ízre és a telítettség-érzetre is. A táplálkozás- és túlsúlyszakértők szerint, ha a hosszútávú súlycsökkenés és egészségmegőrzés a célunk, szélesebb összefüggésekben kell gondolkodnunk, azaz nem csupán az ételek mennyisége a döntő.
Következô cikkünkben fény derül a sikeres súlycsökkentő program öt nélkülözhetetlen elemére, valamint bemutatjuk a diétázás négy veszélyes csapdáját, s ezek elkerülési módjait, trükkjeit. Tippeket adunk továbbá az egészséges, ám ízletes étrend összeállításához, hogy megmutassuk, milyen egyszerű a célt tévesztett fogyókúra helyébe sikeres és élvezetes súlykontroll programot összeállítani.
1. Tápláljon, ne csak laktasson!
Egyen olyan ételeket, melyekben megtalálható az a hat fontos tápanyag, ami általában kimarad a nők étrendjéből (ld.: A 10 bajnok című részt). Életünk minősége és hossza jórészt egészségünkön múlik. Szervezetünk csak akkor érzi jól magát, ha megkapja az optimális mennyiséget azokból a tápanyagokból, mely csak a nyers vagy a lehető legkisebb mértékben feldolgozott élelmiszerekben találhatók meg. Ha több figyelmet fordítunk egészségünkre és kevesebbet a szoborszerűen tökéletes alak megszerzésére, automatikusan alacsonyabb kalóriatartalmú, értékes tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztunk, például zöldségféléket, gyümölcsöket, teljes gabonaszemeket, zsírmentes tejtermékeket és hüvelyeseket. Ezekért alakunk is hálás lesz.
2. Ne túl sokat, de eleget!
A tartós fogyás napi 1800 kalória bevitele mellett, éhezés nélkül, anyagcserénk és egészséges testműködésünk megzavarása nélkül is lehetséges. Ha kevesebbet eszünk, lelassulnak anyagcserefolyamataink és akár sportolás ellenére sem fejlődik izomzatunk, ami viszont elengedhetetlen a kalóriák intenzívebb égetéséhez és a tónusos test eléréséhez. A kalóriákat akkor hasznosítja szervezetünk a legjobban, ha minden étkezésnél vegyesen fogyasztunk tápanyagban gazdag, fehérjét, szénhidrátokat és zsírt tartalmazó ételeket.
3. Ne járjon üres hassal!
Gyakran fogyasszon tápláló, magas rost- és víztartalmú ételeket, például zöldséget, gyümölcsöt, teljes gabonát és babot, amely a csekélyebb kalóriatartalom mellett tovább marad a szervezetben, tartósabb telítettségérzetet nyújtva ezáltal. Ne csak arra fektessen hangsúlyt, mit eszik, fontos a “hogyan" is. Egyre több kutatási eredmény támasztja alá a szakemberek állítását, miszerint kifizetődőbb egyszerre keveset enni, mert ilyen módon lendületben tarthatjuk anyagcserefolyamatainkat és zsírpárnáink is búcsút intenek. Húsból, halból, tésztából, gabonából és édességből egyen egyszerre annyit, amekkora adagot a repülőgépen adnak (nem az éttermi adag a mérvadó)! Mindezt tegye három-négy óránként, összesen naponta öt, kisebb étkezés formájában!
A biztonságos fogyás nem megy egészséges étkezési szokások nélkül. Ha nem akarja tönkretenni anyagcseréjét, nem akar táplálkozási betegségeket szerezni, kerülje el a következő, igen gyakori csapdákat.
Csak a kalória számít
Ne az legyen a diéta legfontosabb vívmánya, hogy lehetőleg minél kevesebb kalóriát fogyasszon. Felmérések szerint a szükséges tápanyagok beviteléhez legalább napi 1800 kalóriára van szükség. Ha túl kevés kalóriát fogyaszt, jelentősen lelassul anyagcseréje és kevesebb étel fogyasztása mellett sem veszít súlyából. A végeredmény: hiába éhezik, az “úszógumi" nem mozdul.
Negatív tápérték
Nem minden karcsúsít, ami zsír- vagy cukormentes. A népszerű fogyókúrás ételnek számító rizstorta, zsírmentes sütemények és kalóriamentes üdítők nem tartalmaznak elég energiát a testmozgáshoz. A zsírmentes finomságokat ráadásul gyakran cukorral töltik meg, így kalóriatartalmuk ugyanolyan magas, ha ugyan nem magasabb, mint a zsírt tartalmazóké. Példa: három hagyományos csokoládés süti 11 g cukrot tartalmaz (140 kalória), míg három csökkentett zsírtartalmú csokis süti 12 g cukrot (120 kalória). Nem túl nagy lépés a darázsderék felé! Még ennél is rosszabb: abban a hitben, hogy ezek az ételek kevésbé hízlalnak, nyugodt szívvel fogyasztunk többet belôlük.
A teljes cikk a Shape 88. oldalán található meg.
Forrás: Shape Magazin, www.shape.hu
Kérem keressen meg:
az Ön Független Herbalife Tanácsadója:
az Ön Független Herbalife Tanácsadója:
Bodorné Judit
juditbodorne@gmail.com vagy +36-70-201-3318
További információk:
a "Régebbi bejegyzések" ...... (Bejegyzések alatti linken, rákattintva, folyamatosan elérhetőek.)
Egészséges táplálkozás + sport / mozgás
=
súlykontroll, fittség, önbizalom
=
súlykontroll, fittség, önbizalom
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése