Mit tehet Ön tejcukor túlérzékenység (laktóz intolerancia) esetén.
A laktózt (tejcukrot) a laktáz
nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez
az enzim hiányzik, az laktózintoleranciát okoz, azaz a szervezet nem tudja
átalakítani és hasznosítani a cukrot.
A tejcukor (laktóz) kémiailag a
cukrok családjába tartozó vegyület, mely a tejben és a tejtermékekben
található. Tejcukor túlérzékenység fordul elő olyan embereknél, akik emésztési
problémáktól szenvednek, ha tejet vagy tejtermékeket fogyasztanak. Ez a
jelenség gyakrabban fordul elő az ázsiai népességnél.
A laktáz enzim hiánya, mely a
tejcukor lebontásához szükséges. Ha emésztetlen, tehát eredeti formájában lévő
laktóz kerül a vastagbélbe, akkor ezt az ott élő baktériumok lebontják, és
nagymennyiségű gázt és savakat termelnek, melyek a tünetek okozói.
A tejcukor túlérzékenység (laktóz intolerancia) tünetei
Has tájéki rossz közérzet (hullámokban keletkező és múló)
fájdalom.
Has tájéki feszültség/puffadtság/szelek (a belekben termelődő nagymennyiségű gáz miatt).
Ritkán hasmenés.
Has tájéki feszültség/puffadtság/szelek (a belekben termelődő nagymennyiségű gáz miatt).
Ritkán hasmenés.
Mit tehet Ön tejcukor túlérzékenység (laktóz intolerancia) esetén
Attól függően, hogy túlérzékenysége
milyen mértékű, vagy teljesen kerülje a tejtermékek fogyasztását, vagy csak kis
mennyiségben fogyassza őket!
Növelje laktóztűrő képességét úgy, hogy kismennyiségű tejtermék fogyasztásával indulva fokozatosan emeli az elfogyasztott adagot hónapokon, éveken keresztül!
Fogyassza a tejtermékeket az étkezések végén, mert ez csökkenteni szokta a tünetek súlyosságát!
A tejcukor-érzékenység kezelési módja a tejtermékek fogyasztásának kerülése.
Ekkor a betegeknek más módon kell gondoskodniuk a szervezet számára
elengedhetetlen kalcium, riboflavin (B2-vitamin), niacin, folsav, B1-vitamin,
fehérje, A-, D-, B12-vitamin, kálium, magnézium, valamint cink beviteléről.Növelje laktóztűrő képességét úgy, hogy kismennyiségű tejtermék fogyasztásával indulva fokozatosan emeli az elfogyasztott adagot hónapokon, éveken keresztül!
Fogyassza a tejtermékeket az étkezések végén, mert ez csökkenteni szokta a tünetek súlyosságát!
A laktózmentes tejek ma már gond nélkül hozzáférhetők. A joghurtokat és sajtokat, továbbá a szója-alapú tejtermékeket a laktóz intolerancia enyhébb formájában szenvedők jól tolerálják.
Forrás:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése